|
|
|
... nem is vagy igazi maffiózó!
Ismét érdeklődik az olasz:
- Van fekete limuzinod?
- Nincs.
- Akkor te nem is vagy igazi maffiózó!
Újabb kérdés:
- És van ujjnyi vastag arany nyakláncod?
- Nincs.
- Akkor te nem is vagy igazi maffiózó! Sí?
Erre nagyon mérges lesz az ukrán, hazamegy és azonnal kiadja a parancsokat:
- Emeletből k... |
|
|
|
|
|
|
|
... borsot, majd jól összegyúrva, lisztezett, mély tálba tesszük. A tetejét is belisztezzük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét megkenjük tejjel, rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és közepesen előmelegített sütőben, kis ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A csípős zöldpaprikát megmossuk, felkarikázzuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A patisszont ugyancsak apró kockákra. A fokhagymát megtörjük. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd a patisszont... |
|
|
|
|
|
|
|
... felvert habbal. A túrókrémet a bélelt formába simítom és befedem. Legalább 1 óráig hűtőszekrényben dermesztem. ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... bors.
Elkészítése:
Összegyúrjuk a darált húst az apróra vágott vöröshagymával, az átnyomott fokhagymával, liszttel, sóval, borssal, majoránnával és a kétféle fűszerpaprikával. A masszából nedves kézzel ujjnyi vastagságú, kb. 2 cm-es kolbászokat formálunk, lisztben megforgatjuk, és egy órára a hűtőszekrénybe teszszük. A margarint kicsit felolvasztjuk, megkeneg... |
|
|
|
|
|
|
|
Avagy, hogyan ne árusítsanak tankönyveket az iskolák!
Tegnap korai kelés mind nekem, mind pedig lánykámnak, hisz eljött anagy nap!
A tankönyvek megvásárlása.
Azt nem mondhatnám, hogy ragyogó napsütéses idő, és kellemes meleg volt. Épp ellenkezőleg! Hajnal óta esett az eső, és nem igazán volt kedve abba hagyni.
Bicaj elő, szatyrok elkészítve, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... eltartása
Ez csak kisebb mennyiségű szőlőre vonatkozik, amelyet azonban így kis helyen egészen tavaszig eltarthatunk. Kell hozzá nagyobb agyagedény és tökéletesen száraz korpa. A tiszta edénybe ujjnyi korpát teszünk, ráhelyezünk néhány szőlőfürtöt, megint egy réteg korpát és folytatjuk, míg az edény megtelik. A fürtök egymást ne érintsék! A korparéteget tiszta papirossa... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojásfehérjével fel verni gőz felett, levéve 1 cs. Kókuszreszeléket közé keverni és 1-2 kanál rumot A tésztát kinyújtani és egy- egy lapra 2-2 ½ kanál masszát kenünk fel göngyöljük ujjnyi szeletekre vágjuk tekésével lefele rakjuk tepsibe majd sütjük, porcukrozzuk..
Almás pite
10 dkg vaj 6 tojássárgáját kikeverünk 30 dkg cukorral kis fahéjjal 2 dkg éleszt... |
|
|
|
|
|
|
|
... oldalára rárakjuk a kis halom tölteléket. Lehet dió, mák, baracklekvár, de a lekvárból csak keveset tegyünk, mert kifolyhat. Miután felsodortuk kifli formára, enyhén kivajazott teflon tepsiben ujjnyi távolságra rakjuk, és előmelegített sütőben (190° C) kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép világosbarna nem lesz.
A kimaradt, sütésre váró tésztát hűtőben tartsuk, ne szobahő... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
negyed kg cukor,
4 tojássárgája,
l egész tojás,
1 dkg őrölt gyömbér,
negyed kg liszt.
A hozzávalókat összegyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk, kikent, lisztezett tepsire tesszük, 2 óra hosszat állni hagyjuk, majd gyenge tűznél sütjük. Napokkal korábban kell készíteni, mert eleinte kemény.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... belőle, és fél óráig pihentetjük. A porcukrot a 4 tojás fehérjével kemény habbá verjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojást,
1 citrom reszelt héját,
2 késhegynyi fahéjport,
4-5 finomra tört szegfűszeget összegyúrunk
30 deka liszttel kevert
1 csomag sütőporral.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenve, hámozott mandulával díszítjük. Közepes tűzné... |
|
|
|
|
|
|
|
... alakúra a világos színű tésztát és ráhelyezzük az ugyanakkorára kinyújtott kakaósat. Felsodorjuk, mint a bejglit. Több óráig pihentetjük, lehet egy éjszakán át is. Sütés előtt a tésztát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kivajazott tepsibe rakjuk, és egyenletes, közepesen meleg sütőben világosra sütjük.
Sokáig elálló, nagyon finom sütemény! Minél tovább áll, annál jobb.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... eldolgozzuk 25 deka zsírral, 2 egész tojással, 3 keményre főtt tojás elmorzsolt sárgájával, 1 csomag vanilincukorral, 15 deka cukorral és egy citrom levével. A tésztát de... |
|
|
|
|
|
|
|
... jól összedolgozzuk, azután
5 tojás sárgájával gyúrjuk.
A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket vékonyra nyújtva, a következő töltelékkel közepén egy ujjnyi szélesen vastagon megkenünk.
Töltelék:
5 tojás habját,
20 deka pörkölt őrölt mogyorót,
10 deka őrölt diót,
25 deka cukrot,
1 citrom levét,
1/2... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyömbér.
Elkeverjük az olajat, a cukrot és a lisztet, Felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót és a sütőport. Összegyúrjuk, lágy tésztát készítünk. A masszából dió nagyságú darabokat szaggatunk, és ujjnyi átmérőjű hengereket sodrunk belőle. Megszórjuk a darabokra vágott dióval, és csigákat hajtunk belőle. olajjal kikent tepsiben, előmelegített sütőben közel 20 perc alatt... |
|
|
|
|
|
|
|
... pihen, a liszt másik részéhez 5 deka porcukrot, 1/2 csomag vanilincukrot, 2 egész tojást, csipetnyi sót és kb. fél deci tejet keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk.
A vajastésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lágy tejestésztát, egyszer összehajtjuk, ismét nyújtjuk, azután megint hajtjuk. Ezt ismételjük ötször-hatszor, míg végül a tésztát a tepsi nagys... |
|
|
|
|
|
|
|
... pizzamozarella sajt, 25 dkg csemegekukorica, 5 dl olaj a sütéshez, só, oregánó ízlés szerint
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan megmossuk, és héjában megfőzzük. Kihűtjük, majd ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A karikákat forró olajban megsütjük, majd egy tepsire sorakoztatjuk. A paradicsomokat megmossuk, felkarikázzuk, és mindegyik burgonyakarikára teszünk eg... |
|
|
|
|
|
|
|
... langyosak legyenek, és kelni is langos helyen hagyjuk, akkor lesz igazán könnyű a fánk. Takarjuk le konyharuhával, és pihentessük, míg szépen megkel. Borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ujjnyi vastagra, szúrjuk tetszőleges nagyságúra, majd ismét letakarva pihentessük újra. Közepesen forró, bő olajban kezdjük a sütést, először a felső felét téve az olajba, fedő alatt, majd megfo... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsír, 12 deka rizs, 2 deci tejföl, 15 deka kolbász, egy kis törött bors, só.
A savanyú káposztát megmossuk, és 10--15 percig előfőzzük. Leszűrés után tűzálló edénybe teszünk belőle egy ujjnyi réteget. A következő réteg a zsíron, vöröshagymán, paprikával, törött borssal, és sóval előzőleg már lepirított hús, melyet megszórtunk főtt rizzsel és rá pár szelet kolbászt tettünk. Az... |
|
|
|
|
|